Members | Sign In
GreenTeam Forum > Kérdezz felelek
avatar

Leander tetvesedése-Selyemakác

posted Aug 10, 2011 11:41:11 by Tibi
Tisztelt CímzettA leandrem törzsén és ágain, fél, szines gombostűfejnyi fekete tetűházak alakultak ki. A levelek fonákján fekete és fehér tetvek láthatóak. Mi a teendő ezekkel? Az élő tetvek ellen próbáltam már szappanos vizet, áztatott dohánylevél vizet. Mennyi öntözést igényel?Hároméves selyemakác csemete mikor virágzik, mikor kell metszeni?Válaszát előre is köszönöm!Emese
page   1
1 reply
avatar
Tibi said Aug 10, 2011 14:07:24
Kedves Emese,

sajnos a leander hajlamos a tetvesedésre, de az esetek többségében eredményesen léphetünk fel ellenük. Ha a szappanos vizes lemosás és a dohánylé sem segített, érdemes vegyszerekkel próbálkozni. Erre kiválóan alkalmas az Actara 25 WG, Talstar 10 EC, Chess 50 WG , Basudin 600 EV , illetve Mospilan 20 Sp, ez utóbbihoz célszerű tapadásfokozót keverni (pl. Nonit). A permetezést érdemes 2-3 alkalommal 10-14 naponta megismételni. Léteznek ökogazdálkodásban használható, tehát bio-lemosószerek, mint például Vektafid A vagy a Biola, ezekről tudni kell, hogy sajnos hatásuk nem olyan jó, mint a vegyszereké. Gyakorlati tapasztalatok szerint beválhat a fahamu is. A növény beteg részeire kell szórni, majd alaposan lezuhanyozni.
A selyemakácot nem szükséges metszeni, virágzásra pedig csak ivarérett korban számíthatunk. Elképzelhető, hogy erre várni kell még 1-2 évet, de olyan selyemakác még nem volt, ami ne virágzott volna.

Sok sikert!
Login below to reply: