Members | Sign In
GreenTeam Forum > Kérdezz felelek
avatar

Sárgul, szárad a lepke orchideám bimbói ez mitől lehet?

posted Feb 20, 2012 07:51:30 by Kathys
Kedves Mindenki! Segítsetek nekem pénteken kaptam ezt az orchideát és ma reggel vagyis hétfőn észrevettem hogy sárgulnak, ráncosodnak a bimbók, előző orchidámmal úgyan így jártam azt hittem az megfázott ezért történt, még él a másik hozza a levelet de pár gyökere sárgás színű és az összes léggyökere elszáradt, a mostanit szeretném megmenteni annyire örültem neki és nagyon óvatossan hoztam haza zacskóba tettem nehogy megfázzon, menthető vagy más a baj mit tegyek segítsetek, ablak mellett tartom íróasztalon mert párkányunk nincsen igaz közel a radiátor lehet ez a baj? bár más mesélte neki is ott van és semmi baja a radiátorra tettem párásított ami majdnem az orchidea alatt van spriccelem a leveleit is reggelente az átlátszó cserepe is párás és egészségesek a gyökerei, fényt is kap, nem tudom mi lehet a baj, bár tegnap szellőztettem addig kivittem a növényt a helyiségből csak az után vittem vissza. Kérlek segítsetek!!!

jó meleg is van a lakásban átlagban 20-25 fok
page   1
5 replies
avatar
Dia said Feb 20, 2012 11:27:30
Szia,
Te is "túlszereted" a virágod. :)
Az én orchideám hűvösben van (14-16C), nem permetezgetem, nem öntözöm jobban vagy kevésbé mint az átlag növényeket, és évek óta megvan, sokadjára virágzik. Lehet, hogy az a baj, hogy ahonnan hoztad, ott sokkal hűvösebb volt, és a drasztikus környezetváltozás nemcsak az orchideánál, de bármely más virágnál okozhatja a bimbók elrugását. A túlzott öntözés is okozhatja ezt a problémát. A nagyanyám járt úgy, hogy bimbós orchideát beáztatott, mert a barátnője azt mondta, hogy ezt kell. Alig maradt bimbó rajta, majd mindet elrugdosta a növény.
Ez csak tipp, de sokan szeretik "halálra" az orchideájukat, pedig szerintem az egyik legigénytelenebb szobanövény.
Üdv, Dia

Ps: Régen a panelban egy nálam egy sem maradt életben.
avatar
vadymari said Feb 20, 2012 11:57:47
Szerintem simán lehet oka hogy megfázott, vagy akár a környezetváltozás, sőt az is, hogy hogyan tartották a boltban, mert ugye ott sem mindig minden ideális, stb.
De találkoztam már kínai termesztésűvel is, ami valami eszméletlen ordenáré és szakszerűtlen módon volt beültetve a cserepébe. Lehet, hogy óriási táblában virágoztatták ki, aztán cserepezték? Hogy az ilyen meddig él még?...

De ne ess kétségbe, nekem két orchideám kezdett bimbózni decemberben és minden helyváltoztatás nélkül eldobált 2-2 bimbót, egy 3. pedig a csúcsbimbóit.
Sebaj, majd legközelebb mind kinyílik.
Nálunk (panelben) csak a radiátor fölött tudom őket tartani. A kaspókban a műanyag cserép alatt általában van pár csepp kicsorgott víz, de van hogy nincs. Egyre ügyelek, hogy sok vízben sose álljon hosszabb ideig a "lába". Tehát inkább szárazon vannak, mint áztatva.
Ha eszembe jut, akkor megspriccelem a tövét napközben, de van hogy hetekig nem.
Még a szellőztetést is bírják, igaz a mínusz 10 fokban hamar becsuktam a teraszajtót.
A gyökerei csúnyán tudnak kinézni, de ha megvizsgálod, a halottnak vélt gyökér folytatása legtöbbször élő.
Az az igazság, hogy ha elég fényt kap, ha állott (előzőleg felforralt) vízzel locsolom, ha nem rohasztom vízben, ha hagyom pihenni és a növekedési időszakban tápsózom (duplája hígítással mint a többi növényt), akkor bátran mondhatom, hogy az orchideáim a leghálásabb növények, amiket eddig nevelgettem.
Így néznek ki az éppen nyíló kedvenceim:
[Last edited Feb 20, 2012 12:04:54]
avatar
Kathys said Feb 20, 2012 13:19:46
vigyáztam rá hazahozatalkor bezacskóztam ezt elfelejtettem leírni, sajnos nekem belül nincs párkányom, most megprobálom távolabb tettem a fütőtesttől így közvetlen napfény nem éri de fény van bőven talán rendbejön jó lenne ha egy bimbója sem esne le de ez valószínűleg elkerülhetetlen gondolom!

nagyon szépen köszönöm hogy probáltok segíteni!!!
avatar
vadymari said Feb 20, 2012 13:32:39
A fotón látszik, hogy nálunk is utólag barkácsolt a párkány.
Egy műanyag kb. 8 centis párkány volt rajta, azt meghagytam és az eredeti csavarhelyek felhasználásával csavaroztam rá egy szélesebbet bútorlapból.
Régóta tervezem hogy kéne egy rendesebbet csinálni amiről nem billennek le a kaspók és rendes fából, amit lepácolva nem áztat szét a rácsorgó víz.
Lassan nekiveselkedem...:-)
A fűtőtest nem árt annyit a virágoknak, mintha nem éri a napfény. Egyértelmű tapasztalatom, hogy azok az orchideák nyílnak nálam, amik sok napot kapnak.
avatar
MiklósKovács said Feb 21, 2012 09:33:32
Drága orchideás növényszeretők!

A falenopsis az egyik legkedveltebb orchidea, épp ezért a kereskedők is szeretik. Nos ebben az időszakban, tehát télen nem szabad orchideát, bocs pontosítok, melegházi orchideát venni. Bár mi kedvelők nem az eszünkre hallgatunk akkor amikor egy gazt meglátunk, hanem a szemünkre, hiszen azt a virágzati formát, virág színt máskor pl tavasszal nem fogjuk tudni megvenni.
Szóval, a gazok a holland virágtőzsdére repülnek a CargoLux 747-es Jumboival. A gépen tempera van nem fűtés. Kirakják és megy a szintén nem fűtött raktárba. Majd a virágtőzsdén viszi a beduin az ismert kocsikban és licitálnak rá. Kocsistól. Megveszik, betolják a még mindig hűvös váróba. Betolat a kisteher, berakják az árut kocsistól. Autó el a legközelebbi 1200 km városba BUDapestre a virágpiacra. A kamion nem fűtött kint -10 fok...
Megérkezik 2 nap alatt a bp-i virágpiacra. Gondolom már kellően didereg.
Reggel hajnalban marha meleg van, bemegy a fószer és vesz két rakat falaenopsis-t. Kiviszi a lada szamarába beteszi és go a boltba. Ez lehet a tesco osan cora vagy bármi.
És ott berakja a temperált 15-20 fokos kéglibe...
mondjam tovább?
Márk! Egyszer csak úgy ezt is lefilmezhetnétek! Egy holland út megéri, a füves presszókról nem is beszélve :) de a virágpiac is tud érdekes lenni! MInt nálunk dinnyeszezonban a dinnyék ott úgy vannak a cycas gumok, vagy a szobában szeretett yukkák megannyi botként hevernek.... szóval érdekes.

Szóval a fala bimbóhullása a legtöbb esetben megfázás következménye környezetváltozási stressz eredménye.
És a panel! MInden gaz megtartható panelban is! Én csak tudom, én is ott kezdtem! Hanem a párkánynál ésszel kell lenni. Ugyanis a fűtőtest ott van alul a felszálló meleg a gazok előtt megy fel de az ablakon "lefolyó" hideg amikor eléri a párkányt befordul a cseréphez és kellően hűti a gyökereket... majd áthűtve a cserepeket kilép a szoba felöli oldalon és felszáll a radiátor meleg cúgával. Szóval a helyes megoldás ha a párkány és az ablak közt van 2 cm rés és így a lefolyó hideg levegő nem a cserepeknél landol hanem a párkány alá megy majd a másik oldalon felszáll...
Login below to reply: